Szaunázás másképp – színterápia és illatterápia

A színterápia a szaunázás kellemes, egészségmegőrzést jótékonyan szolgáló kiegészítése lehet. Neve ma már, főleg a szauna szerelemesei körében, talán sokak számára ismerősen cseng. De mi is az a színterápia, és a szaunázás folyamán milyen módon hat az emberi testre?

Zöld színterápia

A színek nem a bőrön, hanem a szemen át, a látóidegeken keresztül jutnak el az emberi agyba, ahol azt stimulálva fejtik ki hatásaikat. A színek terápiás jellegéről a szakértők szerint is eltérőek a vélemények, annyi azonban bizonyos: ha gyógyító képeségekkel nem is, pihentető vagy épp frissítő hatással mindenképp rendelkezik egy jól megválasztott, színes szauna világítás. Szaunázás során elindulnak a test méregtelenítési folyamatai, így a test előbb ellazul, majd a szaunázás végeztével felfrissül. Ebben az állapotban az elme is fogékonyabb a külső ingerekre, így a színekre is.

Állítólag az egyes színek hatásai is különbözőek lehetnek – az alábbi színek jellemzői ismertek főként.

  • kék szín: a hűvös kék a harmónia, a nyugalom megtestesítője, amely segítségére lehet a szorongásokkal, alvászavarokkal küzdőknek.
  • vörös szín: a tüzes vörös az energia, az életerő megtestesítője. Krónikus fáradtság, levertség esetén hatékony.
  • zöld szín: a természet színe, amely segít az ellazulásban, és egyben a test harmonikus, egészséges állapotának is megtestesítője. Támogatja az öngyógyító folyamatok beindulását.
  • sárga szín: a napfény színe (citromos és narancsos árnyalatban egyaránt) erősíti a kreativitást, gyorsítja a gondolkodást, reakciós készséget. Segíti a szellemi regenerálódást.

A szaunázás során a színek a szaunán belül jelennek meg, a beépített speciális világítás által. A terápiás hatás mellett természetesen a különböző színű világításoknak hangulatfokozó hatásai is lehetnek. Például barátokkal, családtagokkal is kellemes élmény lehet a különböző, változtatható világítás mellett történő szaunázás, pihenés, beszélgetés. Míg a színterápia infra- és finn szaunázás során egyaránt használható, az illatterápia kifejezetten a gőzkabinok, szaunák közül pedig a finn típusúak használóinak kiváltsága. Az olajok a meleg gőzben könnyedén párolognak el, azt követően pedig belélegezve fejtik ki, elsősorban a szellemre gyakorolt jótékony hatásaikat. Az egyes illatoknak különböző hatásaik vannak, különböző érzelmek kiváltására képesek. Bizonyos illatok kisebb fizikai, főként légzőszervi megbetegedésekre is jótékonyan hathatnak, hiszen az orr nyálkahártyáján keresztül felszívódnak az elpárolgott illóanyagok.

Mely illatok mire valók? Szaunázás közben hogy érdemes használni az olajokat?

Illóolja tartó - szauna kiegészítő

A szaunázás népszerű kiegészítői a különböző szauna olajok, melyek növelik a folyamat pihentető-frissítő hatását.

A legnépszerűbb, szaunában használt illóolajok az alábbiak:

  • kamilla és levendula illóolajak: a nyugtató hatású kamilla és a levendula tulajdonságai közel megegyezők, segítségére lehetnek azoknak, akik alvászavarokkal küzdenek, segítik az ellazulást és a stressz kezelését.
  • a borsmenta és a grépfrút illóolajak is több, hasonló tulajdonságot hordoznak: az előbbiek ellenpólusát képviselve, stimuláló, frissítő hatással bírnak, hatékonyak fáradékonyság esetén, felerősítik a kreatív képességeket.
  • a fahéj és az eukaliptusz segítenek a megfázás kezelésében és a szellemi regenerálódásban.

A különböző illóolajok használatára szaunázás során persze érdemes odafigyelni. Higítva, vízbe csepegtetve célszerű használni a különböző illóolajokat, mert túl nagy koncentrációban nyálkahártya-irritációt válthatnak ki.

Léteznek úgynevezett szauna olajak, amelyeket kifejezetten erre a célra gyártanak, és a megfelelő koncentrációban tartalmaznak illóanyagokat. A Suomi Sauna Kft. kínálatában is találhatóak ilyen termékek. Hiszen a különleges illatok is részt vehetnek a szauna egyedi arculatának kialakításában.